top of page

Gledaj, zapamti, isprobaj...

Video sadržaj

Već smo rekli kako vas želimo inspirirati i motivirati na zajedničko druženje s djetetom. Vjerujemo kako ovim video sadržajima to možemo!

Imate li vremena za 'Sat za nas' ?

Prije nego uvedemo vas i vaše dijete u ovaj zaigran i dinamičan svemir zajedničkog druženja, pogledajte kako su naši olimpijci i olimpijke, paraolimpijci i paraolimpijke sudjelovali u stvaranju sadržaja za vas. Snimanje je prošlo s puno smijeha i vjerujemo da će upravo tako proći vaše zajedničko vrijeme s djetetom.

Sadimo biljku i učimo o životu

Biljke potiču empatiju i brigu: Kroz brigu o biljkama, djeca razvijaju osjećaj odgovornosti i empatije prema drugim živim bićima.

Biljke pomažu djeci da se osjećaju povezano s prirodom, čak i ako žive u urbanim sredinama.

Djeca mogu pratiti kako biljke rastu, cvjetaju i mijenjaju se tijekom godišnjih doba. To ih uči o životnom ciklusu i prirodnom ritmu.

 

Biljke apsorbiraju ugljični dioksid i oslobađaju kisik, poboljšavajući kvalitetu zraka u prostoru.

Promatranje zelenila ima umirujući učinak i smanjuje stres kod djece.

Trebamo li navesti još neki razlog da izdvojite vrijeme kako biste s djetetom posadili biljku u vašem domu?

Kako biti aktivni, a ne bučni u stanu

Aktivnosti koje uključuju roditelje potiču kognitivni razvoj djeteta, a dokazano je i da djeca koja provode više vremena s roditeljima imaju bolje kognitivne vještine i uspješnije akademske rezultate, imaju i bolje fizičko zdravlje i manje su skloni pretilosti.

Kišovit dan i vaše dijete puno energije, a vi bez ideje kako tu energiju potrošiti. Igra lopticama na nekoliko načina jedan je od načina koji bi vam se mogao svidjeti. Sve što vam je potrebno su kartonske čaše (10-15 komada) i loptice za stolni tenis (10-20 komada).

5 stvari za sretnog roditelja i sretno dijete

Evo nekoliko ideja i za one najzaposlenije roditelje

 

1. Napravite neku svakodnevnu rutinu sa svojim djetetom, npr. neka svaki dan izabere neku knjigu koju ćete zajedno čitati prije spavanja.

2. Jedite zajedno. Ako ne uspijete zajedno ručati ili večerati, uzmite si vrijeme za popodnevni snack i popričajte sa svojim djetetom sat vremena.

3. Odredite točno vrijeme za neku aktivnost po djetetovoj želji. To vam je kao odlazak na posao, znate da u 8h morate biti tamo.

4. Uvijek imajte na umu one sitne igrice, npr. dok se vozite u autu igrajte neke igre riječima, pogađanja i sl.

5. I ono najvažnije, ugasite svu tehnologiju kada provodite vrijeme sa svojim djetetom.

Spajamo ugodno s korisnim - čišćenje & druženje

dr. Alison Escalante u svom tekstu “How much time should you spend with your child?” kaže kako većina roditelja već provodi dovoljno vremena s djecom, ali da se treba raditi na načinu kako je to vrijeme provedeno. Djecu ne treba non-stop zabavljati nego ih treba “uključiti”.

Djeca vole biti uključena u svakodnevne obiteljske aktivnosti. Dopustite im da rade stvari po kući s vama, a ne da ih zabavljate ili vi ili ekrani. Jedan sat čišćenja doma uz vaše dijete biti će kvalitetno iskorišteno, a kao posljedicu ćete vidjeti sretno dijete i uredan dom.

Najveći izazovi roditeljstva?

Lucija Zaninović, olimpijka, vrhunska sportašica i majka, svakodnevno se suočava sa svim izazovima roditeljstva s kojima se može poistovjetiti većina roditelja.

Kao jedan od ključnih izazova ona vidi manjak vremena, a kako manevrira između svih svojih životnih uloga i što može poručiti roditeljima, pogledajte u videu.

Sliiiiimeee :)

Trend sa izradom slimea kod kuće se vratio, a mi smo odlučili uložiti 1 sat zajedničkog vremena upravo na to.

 

Ako vam je dosta kupovanja igračaka koje će vašem djetetu dosaditi za dva dana, evo jedna ideja što možete raditi s djetetom kod kuće, a može biti zabavno i edukativno.

Garantiramo da dijete nakon ovog postane zainteresirano za pokuse i izradu  predmeta kod kuće što razvija njegovu kreativnost.

Čovječe, ne ljuti se!

Odmor od tehnologije danas se može činiti izazovom, pogotovo kada tražimo načine da se zabavimo sa svojom djecom. Društvene igre mogu postati jedna od omiljenih aktivnosti kojoj ćete zajedno sa svojim djetetom posvetiti barem jedan sat dnevno.

 

Svatko od nas doma ima barem 3-4 kutije društvenih igara i nije važno koju igru ćemo igrati. Važne su prednosti koje društvene igre donose djetetu.

Sport - lijek za sve!

Poticanje zdravih životnih navika i uključivanje kretanja u svakodmevni raspored djeteta smanjuje rizik od pretilosti i drugih kroničnih bolesti koje su povezane sa sjedilačkim načinom života.

 

Za djecu stariju od pet godina preporuča se da svakodnevno imaju barem jedan sat umjerene fizičke aktivnosti.

 

Oblici fizičke aktivnosti koje treba poticati su hodanje, trčanje, skakanje, penjanje, igre s loptom (kotrljanje, bacanje, gađanje, hvatanje), plivanje i vožnja bicikla.

Koje benefite sport donosi djetetu?

Samostalnost, hrabrost, mentalnu i fizičku snagu, izgradnju karaktera... Popis je dug, a o svim benefitima na vlastitom primjeru može posvjedočiti Branimir Budetić - kao vrhunski sportaš, paraolimpijac i roditelj.

Aktivnost za male kreativce

Nije važno koliko vremena provodiš sa svojom djecom, već na koji način.

Ovoj aktivnosti su olimpijka Lucija Zaninović i njezin Ervin posvetili sat vremena. Sve što im je bilo potrebno su flomasteri, aluminijska folija, bijeli papir, raspršivač vode i naravno - njih dvoje.

Ključno je napomenuti da su prilikom kreativnog izražavanja sve ekrane (TV, mobitel) isključili i ostavili po strani.

Odrastanje: nekada & sad

Koje su ključne razlike u odgoju i odrastanju djece danas i u vremenu kada je naša paraolimpijka Ana Sršen bila dijete te koliko vremena je važno svakodnevno provesti s djetetom, podjelila je s nama uz popodnevnu kavu.

Vjerujemo kako vas Ana sa svojim iskustvom majke i vrhunske sportašice može potaknuti na razmišljanje o zajedničkom vremenu s djetetom i uključenju djeteta u neku sportsku aktivnost.

Učimo anatomiju kroz igru

Učenje o anatomiji omogućava djetetu da bolje razumije vlastito tijelo. Kroz crteže i interaktivne metode, dijete će naučiti o organima, kostima, mišićima i drugim dijelovima tijela, a to može pomoći u razvoju svijesti o vlastitom zdravlju.

 

Učenje o anatomiji potiče senzibilizaciju o važnosti tijela. Dijete će shvatiti koliko je svaki organ važan za normalno funkcioniranje. To može potaknuti zdrave navike, kao što su pravilna prehrana i tjelesna aktivnost.

 

Ukratko, učenje o ljudskoj anatomiji kroz crteže može biti edukativno, korisno i zabavno iskustvo za vas i vaše dijete.

Djeci treba puno poklona i igračaka. Ili?

,,Mislim da je najključnije što svaki roditelj može dati svome djetetu, vrijeme... To je ono što djeci najviše treba, to je ono što će oni za par godina, nekoliko godina, više godina, najviše pamtiti.''

Ana Zaninović, olimpijka & majka

Razmišljamo o načinu na koji se hranimo

Studije su pokazale da djeca koja se  pravilno hrane imaju manju vjerojatnost da će se boriti s depresijom i tjeskobom, te mogu biti bolja u školi zbog povećanog raspona pažnje i koncentracije.

 

Evo jedna aktivnost koju možete provesti sa svojim djetetom, a da se pritom zabavljate i usvajate pravila zdrave prehrane. Sve što vam je potrebno je bijeli A3 papir, ravnalo i flomasteri u boji.

Sat, dva, tri s djetetom... Važno da je kvalitetno vrijeme

,,Uz silne ekrane kojima su djeca danas okružena, bilo bi idealno što više vremena provesti s djecom u prirodi, na planinarenju, plivanju, na moru itd.

Mislim da je najveći izazov roditelja danas što djeca previše upotrebljavaju ekrane, društvene mreže i premalo se kreću u prirodi i bave sportom.''

Giovanni Cernogoraz, Olimpijac

Čitajmo zajedno! Zašto?

Bez obzira na to koliko tehnologija napredovala, knjige vode u jedan intiman svijet gdje mašta caruje.

 

Čitanje ništa ne može zamijeniti, a sa sobom nosi niz dobrobiti za razvoj djeteta:

 

Poboljšava govor i pamćenje. Uz knjigu dijete uči povezivati, povećava koncentraciju, potiče maštu.

 

Evo jedna ideja kako dijete potaknuti na redovito čitanje.

Escape room u vašem domu: ovo vrijedi probati

Zamislite da kod kuće imate vlastiti escape room.

 

Ovo je zajednička aktivnost koju će vaše dijete obožavati. Poznato je da je djetetu ključno posvetiti sat vremena u danu kako bi ono izraslo u sretnu i samopouzdanu osobu.

 

Evo kako je naša olimpijka Lucija Zaninović razradila svoju ideju i osmislila Escape room u vlastitom domu.

Šećer na kraju

Zajedničko vrijeme u kuhinji može biti idealno okruženje u kojem će se roditelj i dijete istovremeno družiti, a dijete će učiti i usvajati nove vještine.

Premda pretjeran unos šećera nije preporučljiv ni za djecu ni za odrasle, povremeno je poželjno zasladiti se, a za vas smo pripremili video u kojem ćemo vam pokazati kako napraviti super jednostavan i jako ukusan kolač od marelica.

Dobar tek!

A što danas za ručak?

Zajedničko kuhanje stvara posebne trenutke i jača vezu između roditelja i djeteta.

Djeca se osjećaju važno i uključeno kada sudjeluju u pripremi obroka. Razvijaju se motoričke i kognitivne vještine, razvijaja logičko razmišljanje.

 

Kada dijete samostalno priprema jednostavne obroke, osjeća se ponosno i odgovorno.

To jača njegovo samopouzdanje i osjećaj postignuća, a kuhanje potiče i kreativnost.

 

Mi danas pripremamo domaće zelene njoke od brokule u umaku od pistacije. Zvuči egzotično, ali garantiramo da će se svidjeti svim članovima obitelji.

bottom of page